Cultuurhistorisch Museum

Door de jaren heen breidde het museum zijn expositieruimte, depot en werkplaats steeds verder uit. Thans beslaat het museum met ruim 1500 m² tentoongestelde collectie een veelvoud van zijn oorspronkelijke oppervlakte. Met de fysieke groei van het museum is de collectie van het museum ook in de breedte gegroeid. Momenteel geeft het museum een veelzijdig beeld van het leven op Texel in het verleden.

Deze ontwikkeling was aanleiding om het museum om te dopen tot Cultuurhistorisch Museum Texel. Elk jaar wordt een van de centrale thema's Akkerbouw, Weidebouw, Bloembollenteelt of Vervoer in steeds andere gedaante prominent gepresenteerd.

 

Tijdelijk expositie 2016

Verborgen geschiedenis van de meekrap  


Op dinsdag 1 maart 2016 opent het Cultuurhistorisch Muesum met een expositie over de meekrapteelt in de negentiende eeuw in Eierland.

Bram Sonneveld uit Den Burg maakte een werkend model van een meestoof, waarin de wortels van de meekrap werden gedroogd.

Van het poeder werd verf gemaakt.

meteen na de inpoldering nam de teelt van het zouttolerante gewas een hoge vlucht, mede doordat de Zeeuwse zetboeren ermee vertrouwd waren.

Er kwam een meestoof bij hoeve Dorpzicht bij De Cocksdorp en later één bij hoeve Wamberg aan de Hoofdweg. Tijdens de grote landbouwcrisis van 1880 emigeerden veel Texelse meekrapboeren naar de Vereningde Staten.